Kategorier
Granskning

Tog AI till hjälp för att avslöja nyhetsjätten

Var? Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad.

Vem? Reportern Inas Hamdan.

Vad? Genom att låta AI-tjänsten Chat GPT analysera Al Jazeeras senaste 100 publiceringar om Sverige kan Sydsvenskan och HD avslöja att nyhetskanalen gång på gång sprider vilseledande och felaktig information om Sverige. Ungefär hälften av publiceringarna handlar till exempel om koranbränningar med fokus på omvärldens fördömanden av dessa.

Hur? Inas Hamdan är själv arabiskspråkig Al Jazeera-konsument. Efter att desinformationskampanjen mot Sverige drog igång för snart två år sedan märkte hon hur även Al Jazeeras Sverigebild smittades av kampanjen. Eftersom Sverige är kanalens största land utanför arabvärlden och många av tittarna finns i Skåne bestämde hon sig för att granska saken närmare. Inas Hamdan tycker att AI var ett perfekt sätt att göra det på, och hon tror att särskilt mindre redaktioner slulle tjäna på att integrera AI i sitt arbete.

– Det är inte svårt, det är lättillgängligt och man kan lära sig i egen takt, berättar hon.

Citat: ”Jag blev avbruten flera gånger, och det var mycket svårt att föra en diskussion. Det matades på väldigt kraftigt med propaganda av en person som inte hade någon aning om vad som gäller i Sverige.” Svenske statsvetaren Sten Widmalm om att bli intrevjuad i Al Jazeera.

Läs här (låst artikel): Så får Al Jazeera ryktena om Sverige att explodera