Kategorier
Granskning

De granskade de omtalade utvisningarna 

Var? SVT Nyheter Skåne.

Vem? Reportrarna Natalie Medic och Otto Johansson.

Vad? Redaktionen berättar om en man som efter att ha dömts till fängelse för grova våldtäkter i Malmö 2017 skulle utvisas till Syrien. Mannen skickades dock tillbaka till Sverige redan efter fyra dagar efter att först ha avvikit under en mellanlandning i Turkiet och sedan ha försökt ta sig in i EU illegalt.

Redaktionen har tittat på 73 fall av där personer som dömts till utvisning till Syrien har avtjänat sina fängelsestraff. Granskningen visar att nästan tre av fyra av de utvisade fortfarande finns kvar i Sverige. Ibland är orsaken att de helt enkelt vägrat gå med på att utvisningen ska verkställas. Flera av personerna har ställt upp i intervjuer i granskningen.

Hur? Det var i samband med att redaktionen började titta på vad som egentligen hade hänt med den våldtäktsdömda mannen i Malmö som man upptäckte hur han kommit tillbaka till Sverige omedelbart efter utvisningen. Efter detta bestämde sig redaktionen för att granska utvisningsbeslut av syrier på ett vidare plan. Detta inte minst eftersom båda politiska blocken har pekat på att fler brottslingar med utländskt medborgarskap ska utvisas.

Under granskningen kontaktades alla inblandade som reportrarna lyckades hitta kontaktvägar till, via brev, sociala medier, telefon eller via ombud. Många fler än de hade trott var villiga att låta sig intervjuas. De befann sig i utsatta situationer och reportrarna upplevde att de välkomnade att någon lyssnade på deras historia, även om de visste om syftet med granskningen.

Citat: ”Jag kan tänka mig att resa vart som helst, till helvetet. Men jag åker inte till syriska regimen, punkt slut.” 29-årig man som har avtjänat fängelsestraff för våldtäkt och nu väntar på utvisning.

Se här (flera inslag): Dömdes för grova våldtäkter – var utvisad i fyra dagar