Kategorier
Granskning

Rundringning avslöjade sexismen på Volvo   

Var? Skaraborgs Allehanda.

Vem? Reportern Josefine Hektor.

Vad? När #metoo ägde rum i slutet av 2017 gjorde kvinnor i bransch efter bransch sina egna upprop med tillhörande hashtaggar. Men aldrig bilindustrin. Fem år senare berättar ett tjugotal kvinnor på Volvos anläggningar i Skövde för Skaraborgs Allehanda om hur de mötts av sexistisk jargong, sexuella trakasserier och kränkningar från manliga kollegor och ibland även chefer. Detta trots nolltolerans på företaget. Reaktionerna från ledning och fack är naturligtvis inte nådiga.

Hur? Under flera månader ringde reportern Josefine Hektor runt till slumpmässigt utvalda unga kvinnor på Volvoanläggningarna. Även om många haft positiva saker att säga om sina arbetsplatser har alla som vittnat från ”fabriksgolven” berättat om en jargong som tenderar att gå över gränsen. I en intervju med P4 Skaraborg berättar reportern mer om arbetet.

Reaktionen från de utpekade företagen har inte låtit vänta på sig. De presenterat en rad nya åtgärder och ska bland annat utbilda samtliga anställda i företagets policys, förbättra anmälningsrutinerna samt införa en särskild hashtag, #nuärdetnog, som anställda ska att använda när de vill uppmärksamma ledningen på problem.

Citat: ”De som höll på fick hållas. Alla småler men ingen säger något, vilket är jättetråkigt. För ofta är det tio bra män och en idiot, men när ingen säger något faller tyvärr skuggan över dem också.” Kvinnlig Volvoanställd i Skövde.

Läs här (låsta artiklar): Över 20 tjejer vittnar om sexism på Volvo: ”Onanerade på kollegans bil”