Kategorier
Granskning

De lokala äggen som inte var lokala  

Var: Norrtelje Tidning

Vem? Reportrarna Tobias Bernander och Fredrik Klevenhaus.

Vad? Tidningen avslöjar att äggen från företaget Roslagsägg i själva verket kommer från gårdar i Tierps, Arboga och Katrineholms kommuner, och inte från Roslagen, vilket påstås ute i butikerna. Tidningen har senare kunnat berätta om konsumenter som bojkottar företaget, men också om kritik mot publiceringen och en diskussion om vad som egentligen är lokalt.

Hur? Det var efter tips som reportrarna kollade upp varifrån Roslagsägg köper in sina ägg. Tidningen har förutom intervjuer med företaget och deras återförsäljare intervjuat konsumentföreningen Äkta vara och organisationen Bondens egen mat.

Reportern Tobias Bernander vill inte kalla jobbet för någon granskning, utan mer en belysning av något som läsarna kanske inte hade tänkt på. Han tror att de många reaktionerna beror på att närproducerad mat är ett hett ämne. Kritiken mot artikeln och läsarkommentarer om att lokaltidningen Norrtelje Tidning trycks i Stockholm ser han bara som uppfriskande. Den ledde också till ett poddavsnitt med honom och tidningens chefredaktör Carl Juborg.

Citat: ”Det här är en typ av bluff. Å ena sidan är det säkert inget fel på äggen, men å andra sidan sysslar de med vilseledande marknadsföring och ibland ren lögn.” Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara.

Läs här (låst artikel): Roslagsägg säljer ”lokala ägg” – värps norr om Arboga