Kategorier
Granskning

Ideella hjältar började dra in stora pengar

Var? Upsala Nya Tidning.

Vem? Reportern Niklas Skeri.

Vad? UNT har granskat Uppsalaorganisationen Tjejers Rätt i Samhället, Tris, och det skyddade boendet Madickengården, som ägs av Tris grundare. Ideella Tris arbetar med att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Men sedan Madickengården ombildades till bolag drar Tris-företrädarna in miljontals kronor genom att sälja platser till kommuner runt om i Sverige. Ett sätt att göra pengar på Tris förtroendekapital, menar kritikerna. Ingenting som påverkar verksamheten i det ideella Tris, menar grundarna själva.

Hur? Redaktionen upptäckte att Tris hade köpt en villafastighet för flera miljoner och fick samtidigt tips om att de borde granska organisationens ekonomi. En utmaning var att företrädarna för Tris vägrade att låta sig intervjuas av reportern, utan istället lät anonyma medarbetare svara på frågor via mejl. Tidningen redovisade svaren, men var noga med att berätta att man egentligen inte visste vem som svarat på frågorna.

Tidningen har mestadels fått många positiva reaktioner från läsarna, medan publiceringen har diskuterats mer kritiskt i sociala medier, där åsikterna om den kraftigt går isär.

Citat: ”Tris har haft ett betrott namn och kan säkert vara en bra aktör, men det är extremt oseriöst att ombilda sig till bolag i det fördolda så här. Och med de här vinstsummorna smakar det illa.” Jenny Westerstrand, ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.

Läs här (låst artikel): Så blev ideella Tris skyddade boende en miljonmaskin