Kategorier
Granskning

Förvandlade mothugget till ett bemötande

Var? Norran.

Vem? Reportern Wilhelm Sandelin Anton.

Vad? Tidningen berättar om det misstänkta pyramidspelsföretaget IM Academy, som riktar sig till ungdomar, och som nu har blivit stort i Skellefteå. Bland annat har tidningen intervjuat två mammor vars tonårssöner värvats till företaget och som anser att sönerna visat tecken på att vara hjärntvättade.

Tidigare har bland annat P4 Sjuhärad granskat samma företag.

När Norran försökte få ett bemötande av IM Academy vägrade dess företrädare att svara på några frågor. Men när företaget i ett inlägg på Tiktok anklagade tidningen och övriga medier för att vara ”crap, shit, garbage och bullshit” och även tog upp den kritik man själv hade fått, fick tidningen sin chans att publicera ett bemötande.

Hur? Granskningen började med att en av de oroliga mammorna kontaktade tidningen. En utmaning med att granska ett utpekat pyramidspel är att det är svårt att bevisa att anklagelserna stämmer. För reportern Wilhelm Sandelin Anton blev det viktigt att formulera sig på ett sätt så att han inte kom med anklagelser han inte hade bevis för. Men han kunde luta sig mycket mot att tillsyndsmyndigheter i Sverige och många andra länder hade satt upp företaget på sina varningslistor.

Reportern hade också nytta av att ha rapporterat om ett misstänkt pyramidspel tidigare, samt av att ta del av P4 Sjuhärads och Svenska Dagbladets rapporteringar om IM Academy.

Citat: ”Han är jättesvår att prata med och jag har verkligen gjort mitt bäs- ta för att lirka ur honom in- formation. Han tror stenhårt på att han kommer bli förmögen.” Mamma till 17-årig pojke som värvats av företaget.

Läs här (låsta artiklar): Misstänkt pyramidspel sprids bland ungdomar