Kategorier
Reportage

Berörade om svårigheten att få hjälp

Var? Bohuslänningen.

Vem? Reportern Elle Carlsson och fotografen Julia Forsberg.

Vad? Tidningen berättar om 25-åriga ”Alice” som bad vården om hjälp efter ett självmordsförsök. Det skulle dock dröja tio veckor innan hon fick träffa någon inom öppenvården. Med i reportaget är även ”Alice” mamma, som trots att hon är sjukskriven är den som tvingas ta ansvaret för dotterns medicinering.

Hur? Det var efter att ”Alice” mamma kontaktat tidningen för att slå larm om hur dåligt öppenvården fungerade som tidningen började titta på fallet.

För reportern Elle Carlsson handlade arbetet hela tiden om en balansering mellan att fånga läsaren och att undvika sensationsjournalistik och detaljer som antingen identifierade vem ”Alice” var eller triggade människor med egna suicidtankar. För att ytterligare skydda identiteten för personerna i reportaget användes modeller vid fotograferingen.

En annan viktig uppgift var att söka dokumentation som kunde bekräfta de uppgifter som ”Alice” och hennes mamma lämnade om vården. I ett par fall fick anklagelser utlämnas eftersom de inte gick att bekräfta.

Precis som Söderhamns-Kurirens reporter pekar Elle Carlsson också på vikten av att förvalta det förtroendet hon fått och att vara tydlig inför intervjupersonerna med vad hon skulle skriva.

Citat: ”De kanske kunde ringa och kol- la om jag levde i alla fall. Det jobbi- gaste är att hela tiden gå i ovisshet. Har de glömt av mig? Har jag ham-nat mellan stolarna?” 25-åriga ”Alice”.

Läs här: Alice, 25, försökte ta sitt liv: ”Ett helvete att få någon hjälp”