Kategorier
Reportage

De lät 22-åringen berätta – efter sin död

Var? Söderhamns-Kuriren.

Vem? Reportern Felicia Andersson.

Vad? Tidningen träffar mamman till den tidigare missbrukaren Maja, som i våras tog livet av sig bra några dagar före sin 23-årsdag. Trots att fyra personer om dagen begår självmord i Sverige och trots att självmordsanhöriga erfarenhetsmässigt är en riskgrupp för suicid vittnar Majas mamma om hur lite stöd hon har fått från kommunen och regionen efter händelsen. Region Gävleborg medger i intervju med tidningen att man sticker ut negativt när det gäller suicid.

I artikeln citeras även Maja själv från en intervju gjord våren 2021, då hon var tillfälligt drogfri men kämpade med sitt missbruk. ”Min största rädsla är att jag kommer ta mitt liv”, säger hon, vilket visar hur illa uttrycket att någon ”väljer att ta sitt liv” stämmer med verkligheten.

Hur? Tidningen har i flera år rapporterat flitigt om att många unga i Söderhamns kommun dör till följd av missbruk. Maja och hennes anhöriga är bara några av alla drabbade tidningen har haft kontakt med.

När Maja intervjuades 2021 kallades hon ”Alex” i tidningen och artikeln handlade om hur hennes pappa kämpade för att få till ett beslut om tvångsvård från kommunen. Beslutet att efter Majas död berätta att det var hon som dolde sig bakom det fingerade namnet var inte publicistiskt enkelt. Men efter att ha pratat med både Majas föräldrar som ville att hennes namn skulle offentliggöras valde tidningen den vägen.

Reportern Felicia Andersson tycker att det har underlättat arbetet att hela tiden vara transparent mot de anhöriga med vilken sorts reportage hon har velat skriva. Hon pekar också på det viktiga med att inte bara den intervjuade familjemedlemmen, utan alla de närmast anhöriga, ska vara okej med att namn och bild på den döda publiceras. Hon har även varit mån om att informera alla berörda om när artikeln skulle publiceras. Allt för att förvalta det förtroende hon har fått och göra jobbet på ett värdigt sätt.

Citat: ”Det känns som att kroppen är ett skal. Jag har kroppen, men det är som ett stort, svart hål inom mig. Det är något som fattas.” Elisabeth Brolin, mamma till 22-åriga Maja.

Läs här (låsta artiklar): Dottern dog i suicid – mamma Elisabeth önskar mer stöd till efterlevarna