Kategorier
Reportage

Angelägen rapportering bortom torra siffror

Var? Blekinge Läns Tidning, BLT.

Vem? Reportern Christian Hylse och fotografen Marcus Palmgren.

Vad? Tidningen publicerar flera artiklar om suicid under två dagar. Här får vi träffa föräldrarna och systern till 24-åriga Filip som inte blev tagen på allvar när han sökte hjälp för sina självmordstankar. Några veckor senare var han död. Men tidningen berättar också om 25-åriga Josefin som efter flera självmordsförsök äntligen ser ljusare på livet samt om det suicidpreventiva arbetet i Blekinge. Slutligen sticker tidningen hål på en rad myter om suicid, till exempel att den som pratar om att ta livet av sig aldrig gör det.

Hur? Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk har länge tyckt att tidningen borde uppmärksamma självmord bland unga som upplever att de inte fått rätt hjälp inom psykvården. För redaktionen var det viktigt att ge reporter och fotograf gott om tid att skapa förtroende hos de anhöriga. Resultatet blev vad hon själv beskriver som kött och blod istället för torra siffror och statistik. Reportern Christian Hylse berättar att det var en stor utmaning att låta de anhöriga få berätta sin historia om sonen som inte fick hjälp samtidigt som han ville förmedla till allmänheten att det finns hjälp att få och att vården faktiskt klarar av att hjälpa de flesta som söker hjälp.

Citat: ”Om vi bara kan hjälpa en person, en enda människa, med vår historia så räcker det. Vi tror att Filip hade önskat det också. Det är för hans skull vi berättar.” Patrik Örsnäs, pappa till 24-åriga Filip.

Läs här (låsta artiklar): Filip från Ronneby tog sitt liv efter flera rop på hjälp