Kategorier
Reportage

Reportage om viktigt stöd till anhöriga

Göteborgs-Postens intervju med sambon till offret i det så kallade Assistentmordet i Trollhättan är en berättelse om tröst och stöd. Formen för artikeln var avgörande för att kvinnan skulle ställa upp.

Var? Göteborgs-Posten

Vem? Frilansreportern Lina Norman och fotografen Anna Edlund.

Vad? Rapporteringen har varit flitig om den personliga assistent i 40-årsåldern som hösten 2020 mördade en kollega i Trollhättan. Att den morddömda är kvinna, spelmissbrukare och kommunpolitiker för Socialdemokraterna har säkert bidragit till uppmärksamheten.

Artiklarna om offret, den 32-åriga Erik, har varit betydligt färre. Inför Internationella brottsofferdagen den 22 februari gjorde dock Göteborgs-Posten en intervju med Eriks sambo. Hon berättar om Erik, sin saknad och om hur hon har påverkats av mordet. Det här är en berättelse fri från attacker mot mördaren. Istället handlar den mycket om den hjälp sambon har fått av de nya vännerna i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV.

Hur? Göteborgs-Postens frilansreporter hade sedan tidigare etablerat en kontakt med Eriks sambo. Hon kände därför till att sambon har fått bra stöd från organisationen RAV. Inför Internationella brottsofferdagen kontaktade redaktionen kvinnan på nytt och när det framgick att artikeln skulle gå på tidningens Namn-sida och fokusera på stödet från RAV ställde hon upp.

När andra Stampentidningar med TTELA i spetsen har velat publicera reportaget har Namn-redaktionen därför varit noga med att formen ska behållas så att reportaget inte stöps om för nyhetsplats.

Citat: ”Jag tänker på Erik flera gånger varje dag. Men det är inte smärtsamt längre.” Malin Magnussen, sambo.

Läs här (låst artikel): Malins sambo mördades av spelmissbrukande kollega