Kategorier
Reportage

Fotografens fråga gav ett häpnadsväckande svar

När Hallandspostens fotograf frågade två kvinnor han fotograferade om ett fotografi den ena hade på väggen ledde det till ett reportage om de kvarlevande efter ett 25 år gammalt mord.

Var? Hallandsposten

Vem? Reportern Ulrika Ahlberg och fotografen Roger Larsson

Vad? Hösten 1996 skakades Halmstad av Lene-mordet, då en 26-årig trebarnsmamma mördades av barnens pappa. 25 år senare har tidningen träffat tvillingarna Emma och Sandra Johansson, som var tre år när de förlorade sin mamma. Resultatet är en gripande berättelse om hur det var att växa upp hos morföräldrarna, om relationen till deras morddömda pappa och om sitt sökande efter svar bland de många myndighetshandlingar de har begärt ut.

Hur? Det var när fotografen Roger Larsson träffade Emma och Sandra för ett fotoprojekt om tvillingar som han fick syn på ett fotografi hemma hos Emma. Han frågade vem den unga kvinnan på bilden var och fick svaret att det var systrarnas mamma, som blivit mördad. En stund senare stod det klart för honom att det handlade om just Lene-mordet.

Systarna, som tidigare aldrig har berättat sin historia offentligt, var efter 25 år redo att öppna sig. Bland läsarkommentarerna till artikeln finns flera hälsningar från personer som kände deras mamma Lene, som de själva inte har några egna minnen av.

Citat: ”Det låter kanske helt knasigt, men jag väntar fortfarande på att hon ska komma tillbaka. Det finns en liten del i mig som vägrar acceptera att hon är borta, och som fortsätter att hoppas.” Sanda Johansson

Läs här (låst artikel): Lene-mordet 1996 – nu berättar de vuxna döttrarna om tragedin