Kategorier
Granskning

Lögnerna om fylleskandalerna

Var? Falu-Kuriren, Borlänge Tidning med flera.

Vem? Reportrarna Agnes Fäldt och Jerry Brodin.

Vad? Dalatidningarna rapporterar om hur Sverigedemokraternas ordförande i Borlänge kommun omhändertagits för fylleri i samband med ett krogbråk. Enligt polisen ska han bland annat ha vägrat uppge sitt namn och dessutom sagt att de lokala polischeferna borde låsas in. Tidningarna kan också berätta att SD-politikern, som även är vice distriktsordförande, tidigare ersättare i riksdagen och nämndeman i hovrätten, har varit inblandad i tidigare fylleskandaler. Såväl kommungruppen som daladistriktet ska då ha krävt hans avgång, för att sedan vända och nu säga att han har deras förtroende. Såväl SD-politikern själv som partiets distriktsordföranden ertappas gång på gång med lögner när de intervjuas om turerna. Samtidigt berättar en anonym källa inom partiet om kulturen med att partikamrater håller varandra om ryggen.

Hur? Borlänge Tidning hade rapporterat om krogbråket när det inträffade. När polisutredningen kring händelsen lades ned begärde man ut handlingar och upptäckte att SD:s kommunordförande var en av huvudpersonerna. I handlingarna framgick också att han hade uttalat sig om polischefer som borde låsas in. En utmaning var att det var svårt att få till intervjuer med SD-politikern, som krävde skriftliga frågor. Det löste tidningen genom att besöka en festival där man visste att SD skulle ha ett tält och ställa frågor till mannen där.

Citat: ”Det är tyvärr sannolikt bara en tidsfråga innan Daniels uppträdande kommer att uppmärksammas och utnyttjas av våra politiska motståndare”. Ur en intern skrivelse i SD-Dalarna om den aktuella politikern efter tidigare skandaler.

Läs här (låsta artiklar): SD-topp i fyllecell