Kategorier
Uncategorized

Kursen där du blir en bättre lokalreporter

Fler egna nyheter, fler granskningar och grävjobb, mindre returrapportering och bättre förståelse för vad som händer i den digitala informationsmiljön. Det är målet för deltagarna i Fojokursen ”Större verktygslåda för lokaljournalisten”.

Linda Hedenljung är reporter på Östersunds-Posten och mest känd för att under många år ha granskat Östersunds Fotbollsklubb och deras tidigare ordförande Daniel Kindberg. Häromåret kom hon även ut med en bok om turerna kring klubben.

22-26 april gör Linda debut som kursledare på Fojo med kursen ”Större verktygslåda för lokaljournalisten”.

– Det känns stort! Fojo betyder så himla mycket! När man är precis i början på karriären och kanske har jobbat något år är det guld värt att möjligheten finns att gå deras kurser. säger Linda.

Vilka är det du hoppas ska komma på kursen?

– De som har hunnit jobba litegrann med fördjupningar och känner att de vill ha hjälp att utveckla en idé. Kanske är de för första gången på väg att ge sig på något riktigt stort, och då är tanken att de ska ta med sig det jobbet till kursen och få hjälp att komma igång.

Kursens rubrik handlar om en verktygslåda. Har du exempel på verktyg du kommer att ta upp på kursen?

– En del är att man får hjälp att förstå mer hur kommunal ekonomi ser ut så att man kan följa pengarna i en årsredovisning utan att ha gått revisorsutbildning. Just att systematisera och förstå att många jobb görs med samma verktyg. Det handlar också om att ge verktyg att strukturera och ta fram en metod för hur man jobbar. Som exempel vet jag inte hur många journalister som låter hämtade filer ligga kvar i mappen för hämtade filer. Också att man lär sig att hitta nya vägar när man kör fast och inte ger upp.

Så kommer det gästföreläsare också!

– Ja, de kommer berätta om hur man kan jobba med faktagranskning, granskning av kommunernas klimatarbeten och lokal EU-bevakning.

Blir det en rolig kurs?

– Jag tror det. Om man kommer med öppet sinne och verkligen vill lära sig tror jag man kan få ut hur mycket som helst. Och då menar jag inte bara för att jag har erfarenheter att dela med mig av utan även för att man tillsammans som kollektiv har en massa erfarenheter och kan berätta om hur ett jobb gick åt helvete och hur man kommer runt det. Jag kommer också berätta om sånt. Man lär sig väldigt lite av att bara titta på jobb där allt gick bra, utan mycket mer från jobb där man tvingats tänka ett varv till.

Sista anmälningsdag för kursen är 23 november.

Anmäl dig här: Större verktygslåda för lokaljournalisten