Kategorier
Granskning

Konkret om lärares skräcksituation

Var? SVT Nyheter Halland.

Vem? Reportern Valentina Xhaferi.

Vad? SVT Halland berättar att Halmstad kommun är en av de tio i landet som har högst antal anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld mot personal i grundskolan. Men samtidigt kan redaktionen avslöja att det finns en massa incidenter som i strid mot reglerna aldrig anmäls. Lika sakligt som skrämmande berättar lärarna Karin och ”Anja” om sina upplevelser. Dit hör berättelsen om eleven som både spottade och kissade i klassrummet.

Hur? Det började med ett Sirén-tips, med en anmälan om en lärare som blivit sjukskriven på grund av trakasserier från sina elever. Med hjälp av offentliga handlingar och kontakter med fackföreträdare och andra personer med insyn fick reportern kontakt med drabbade lärare. Läraren i Sirén-tipset var en stor utmaning att få tag på, men reportern lyckades även det till slut.

Citat: ”Jag kände inte att jag hade något stöd från mina rektorer, snarare tvärtom. Jag kände att det var mig det var fel på.” Erfarna läraren Karin, som först sjukskrev sig och sen bytte skola för att komma bort från de trakasserande eleverna.

Se här (fler klipp finns länkade): Läraren Karin i Halmstad trakasserad av elever – slutade på skolan