Kategorier
Granskning

Hemligheten partivännerna förteg

Var? Kristianstadsbladet/Norra Skåne.

Vem? Ett samarbete mellan lokalredaktörerna Marcus Enochsson och Katarina Bexell i Osby och grävreportrarna Martin Söderberg och Matti Stenrosen.

Vad? Tidningen avslöjar att en före detta toppolitiker i Centerpartiet i Osby har en osund relation till unga pojkar och att han anklagas för att ha utnyttjat minderåriga sexuellt, bland annat genom att byta cigaretter och alkohol mot sexuella tjänster. Både kommunchefen och kommunstyrelsens ordförande, som är partikamrat med mannen, nekar till att de skulle ha känt till ryktena. Men enligt en källa i Centerpartiet har de båda mycket väl känt till politikerns förehavanden och hållit dem hemliga. Tidningen följer upp med flera artiklar och i takt med publiceringen blir kritiken mot kommunstyrelseordföranden så allvarlig att han tvingas avgå.

Hur? Lokalredaktörerna i Osby lade märke till att den tidigare politikern umgicks flitigt med en ung man på ett för dem misstänksamt sätt. När de tillsammans med grävreportrarna började undersöka saken nåddes de snart av de rykten som gick om politikern.

Genombrottet kom när de efter stor ansträngning lyckades komma i kontakt med en ung man som hade utnyttjats sexuellt av politikern sedan han var minderårig.

Den största frågan inför publiceringen var om man verkligen kunde berätta om toppolitikern, som varken är straffad för något brott eller har några politiska uppdrag idag. Man förstod att mannen skulle vara lätt att identifiera för många Osbybor, trots att han inte var namngiven. Men det faktum att såväl kommunens högsta politiker som högsta tjänsteman deltagit i mörkläggningen ansågs vara av så stort allmänintresse att det övervägde.

Citat: ”Centerpartiet och andra politiker har hållit denna politiker om ryggen. Det är därför som detta har kunnat fortsätta”. Anonym Osbypolitiker.

Läs här: Politikern och pojkarna