Kategorier
Granskning

Han kom över Humanas skrämmande budget

Var? SVT Värmland.

Vem? Reportern Rino Rotevatn.

Var? När en femåring omkom efter att ha rymt från ett HVB-hem i värmländska Hagfors sommaren 2021 kunde SVT Värmland avslöja att det aktuella HVB-hemmet frångått Socialstyrelsens krav på personaltäthet och att nästan 40 procent av boendets omsättning gått till vinst för ägaren Platea, en del av Humanakoncernen. Redaktionen hade för övrigt redan före olyckan berättat om de privata HVB-hemmens stora vinster, något Fojoarkivet uppmärksammade i maj.

Humana har hela tiden förnekat att vinstintresset går före kvaliteten på verksamheten, men nu har SVT:s reporter kunnat visa att en vinster på uppåt 40 procent står inskrivna i budgetarna för koncernens HVB-verksamheter.

Hur? Redan i samband med fjolårets avslöjanden fick reportern uppgifter om att höga vinster stod inskrivna i budgetarna. Efter ett idogt arbete med att få källornas förtroende kunde han till slut få loss budgetar som i svart på vitt bekräftade det källorna hade berättat.

Citat: ”Det är läskigt att man kan göra så stora vinster på andras lidande.” Ludvig Hülpers, tidigare anställd på Plateas HVB-hem i Hagfors.

Titta här: Humanas vinstkrav i HVB-företagen – uppåt 40 procent