Kategorier
Granskning

Åtta månaders begäran av handlingar före avslöjandet

I över ett år har två VLT-reportrar jobbat med att utreda turerna kring Surahammars inköp av konsulttjänster från KPMG. Nu avslöjar tidningen att företaget fakturerat för över fem miljoner kronor på två år under tveksamma former.

Var? Vestmanlands läns tidning

Vem? Lokalredaktörerna Åza Forsman och Magnus Östin, ledda av nyhetschefen Helena Grahn.

Vad? Tidningen kan avslöja att Surahammars kommun på mindre än två år lagt 5,1 miljoner kronor på tjänster från konsultbolaget KPMG. Bland annat hjälpte företaget till vid bildandet av en ny samhällsbyggnadsavdelning och vid en efterföljande utredning om kränkande särbehandling och trakasserier. Anmärkningsvärt är att KPMG:s konsulter föreslagit åtgärder som sedan andra konsulter från företaget betalats för att utföra.

Hur? Tidningen har tidigare skrivit mycket om turerna kring den nya samhällsbyggnadsavdelningen, där bland annat den tillsatta chefen tvingades sluta efter anklagelser om trakasserier.

Lokalredaktörerna fick tidigt tips om de höga konsultkostnaderna, men tipsen var för vaga och gick inte att få verifierade. I början av 2021 började Åza Forsman begära ut fakturor från KPMG, men det dröjde ända till oktober, när de sista konsulterna hade slutat, innan de riktigt hade helhetsgreppet om härvan.

Arbetet har även försvårats av att den som skulle kunna berätta vad som egentligen har hänt, den dåvarande kommunchefen, gjorde sig oanträffbar för att sedan tidigarelägga sin redan meddelade avgång. En annan person med insyn hade hunnit avlida.

Citat: ”Det är helt klart en fara för demokratin när en privat aktör får stort inflytande över politiska processer.” Statsvetare Joakim Johansson.

Läs här (låsta artiklar): Alla artiklar om Miljonrullningen