Kategorier
Granskning

De gjorde samma avslöjande två gånger

Var? Smålandsposten

Vem? Reportrarna Daniel Johansson och Johan Persson.

Vad? 2019 avslöjade de båda reportrarna hur advokater lämnat felaktiga kostnadsräkningar vid en stor rättegång i Växjö tingsrätt. Flera försvarare hade tagit betalt för timmar som de samtidigt hade fått betalt för i andra tingsrätter.

Våren 2021 gjorde samma reportrar ett liknande avslöjande och nyligen fälldes tre advokater i Advokatsamfundets disciplinnämnd till följd av granskningen. Totalt har tidningens avslöjanden fått sju advokater fällda och frågan om saltade advokaträkningar har två gånger varit uppe i riksdagen.

Hur? Våren 2019 gjorde tidningen en intervju med en Växjöadvokat om ett fall där han var förordnad. Senare upptäckte reportrarna att advokaten samtidigt som han genomförde intervjun tog betalt för att sitta inne i en rättssal i ett annat mål. Detta inspirerade dem till den första granskningen, som fick stor uppmärksamhet.

Efter en stor rättegång i våras ville reportrarna se om något hade förändrats och bestämde sig för att titta på advokaternas påstående om att de varit ”så uppbundna” av det aktuella målet i Växjö tingsrätt att de måste ta betalt även för dagar de inte suttit i rätten. Flera av dem visade sig dock ha tagit betalt för andra uppdrag parallellt med Växjörättegången.

Citat: ”Det är väl en dålig fråga ifrån dig. Frågar du om jag har fuskat, eller?” Advokat Johan Malmberg (som senare varnades av disciplinnämnden) som svar på frågan om han verkligen arbetat alla de 420 timmar han krävt betalt för.

Läs här (låsta artiklar): Tre advokater fälls efter Smålandspostens granskning