Kategorier
Granskning

Friskolekollen visade tecken på orättvisor

Nya Wermlands-Tidningen bestämde sig för att titta närmare på det fria skolvalet och hur alla de nya friskolorna i Karlstad påverkat kommunens barn.

Var? Nya Wermlands-Tidningen

Vem? Reportern Jonas Andersson och fotografen Lisa Olaison

Vad? Hur har egentligen skolan i Karlstad påverkats av alla de friskolor som etablerats i kommunen under 2000-talet? Det har Nya Wermlands-Tidningen försökt ta reda på svaret på. Det här är inte det stora avslöjandet, utan berättelsen om skoldirektören, rektorn och lärarprofilen som larmar om ökade klyftor och om den autistiska eleven som inte kan gå till skolan de dagar hans resursperson har fullt upp med att undervisa i träslöjd.

Hur? Det var när den nyanställda grävande reportern Jonas Andersson och nyhetschefen Per Mojanis slog sig ned och bollade idéer som det visade sig att båda tänkt på samma sak. De kom fram till att friskolan var en viktig fråga att belysa inför valet, på ett sätt som tidningen tidigare inte har gjort. Efter det satte sig reportern och började gå igenom statistiken och ringa bakgrundssamtal för att kunna hitta de bästa casen.

Citat: ”De pengar som finns i systemet läcker ut och tar vägar som inte gynnar de mest utsatta eleverna.” Rune Jacobsson, rektor på kommunala Orrholmsskolan i Karlstad

Läs här (låsta artiklar): Det fria skovalet