Kategorier
Granskning

Djupdykning i ämnet bakom dödsolyckorna

Var? P4 Väst

Vad? Redaktionen har i en serie reportage granskat A-traktorfenomenet. Man har bland annat avslöjat hur 2020-års regelförändring för A-traktorer genomfördes mot polisens rekommendationer och om hur flera västsvenska bilfirmor erbjuder trimning av traktorer, trots att de då inte är tillåtna för ungdomar att köra.

Hur? Det var efter att fyra ungdomar i regionen omkommit i A-traktorolyckor på bara en månad som redaktionen inledde sin granskning. Genom remiss-svar som lämnats inför beslutet 2020 kunde man få tag på kritiska röster till de nya reglerna, Efter idé på ett morgonmöte genomfördes också den anonyma rundringning som avslöjade att det går att trimma sin A-traktor hos vissa bilfirmor.

Ett annat viktigt inslag i granskningen har varit möten med ungdomar, bland annat 13-åriga Ludde som totalförlamades efter en olycka med en trimmad A-traktor.

Citat: ”Det är upp till kunden vad de vill göra med bilarna. Jag vill tjäna pengar. Vill ungdomarna att deras A-traktorer ska gå i 50 så får väl deras föräldrar se till att den inte gör det”. Representant för bilfirma som erbjuder trimning.

Lyssna här: P4 Väst granskar A-traktorer

Lyssna mer: P4 Story: Ludde älskade A-traktorer – olyckan förändrade allt