Kategorier
Reportage

När UG stormar in

Var? Västerviks-Tidningen

Vem? Reportern Martina Gradian

Vad? I början av november sände SVT-programmet Uppdrag Granskning en uppföljning av sitt tidigare program om turerna kring utbyggnaden av Västerviks flygplats. Programmet blev inte minst uppmärksammat då flygplatschefen under en intervju reste sig och gick. Efteråt publicerade Västerviks-Tidningen ett uppslag om programmet, där både ansvarig fick svara på kritiska frågor och flygplatschefen fick chans att berätta om den press och det obehag han kände när tv-kamerorna slogs på.

Hur? Detta var andra gången i höst som UG varit inne på Västerviks-Tidningens territorium, eftersom en del av deras granskning av riksdagsledamötenas boenden handlade om Västervikspolitikern Tomas Kronståhl.

Elin Lönn, nyhetschef på VT berättar att inget av programmen egentligen berättade något som inte redan berättats i lokaltidningen. Men läsarintresset kring programmen är så stort att tidningen självklart ändå vill rapportera.

Att så fort man vet att UG är på väg att göra ett reportage kontaktar produktionen och få reda på vad programmet ska handla om ser hon som ett bra recept på att planera den egen publiceringen. Ett annat tips är att vara beredd på att politikerna kan komma att fatta snabba beslut i samband med SVT-granskningen.

Citat: ”Jag har inga synpunkter på frågorna i sig, men hamnade i en psykologiskt pressad situation.” Daniel Niklasson, samhällsbyggnads- och flygplatschef i Västervik

Läs här (låst artikel): Kommunchefen om varför han gick från intervjun