Kategorier
Granskning

Deras avslöjande tvingade bort kostchefen

Ett tips om ett skumt ”studiebesök” med mat och dryck fick P4 Blekinge att granska kostenheten i Karlskrona kommun.

Var? P4 Blekinge

Vem? Reportern Anders Lundqvist

Vad? P4 Blekinge har under vintern kunnat berätta om de studieresor som kostenheten hos Karlskrona kommun gjort hos en fiskleverantör i Bohuslän. Kommunföreträdarna har till ett kraftigt underpris bjudits på båtturer, alkohol och skaldjur. Senare har de skickat ut reklam för den aktuella leverantören till de kommunala verksamheterna. Enligt de experter som radiokanalen pratar med handlar det om jäv, korruption och mutor.

I januari meddelade Karlskrona kommun att kostchefen placerats om. Samtidigt har 6 000 kommunanställda fått genomgå en utbildning om bland annat mutor och korruption. 

Hur? Redaktionen fick ett tips om resorna från en person som efter en tid drog sig ur och inte ville bidra med mer information. Efter det fick reportern på egen hand försöka undersöka uppgifterna. Med hjälp av bland annat deltagarlistor från studieresorna kunde han till slut få det mesta i tipset bekräftat.

Citat: ”Det är naturligtvis så att det inte ska förekomma alkohol under en sån resa”. Kostchefen Hanna Bengtsson, som senare i intervjun medger att det både ätits och druckits den gång hon själv deltog.

Lyssna här: Kommunen åkte på båttur och fick fri bar