Kategorier
Reportage

De fick en familj att lajva år 2100

Var? Jönköpings-Posten.

Vem? Reportern Rebecca Staf och fotografen Robert Eriksson.

Vad? Jönköpings-Posten berättar om hur vi lever 2100 och följer med Jönköpingsfamiljen Gardestrand när den under en vecka provar på framtidslivet. Det handlar bland annat om att köra elbil, cykla, handla närproducerat och vegetariskt samt att samla regnvatten för att vattna den egna grönsaksodlingen.

Hur? Reportern kom på idén till jobbet när hon gick Fojos hållbarhetskurs. Där fick hon lära sig att ett framgångsrecept för just klimattexter är att lyfta fram goda exempel på människor som försöker leva hållbart. Valet på just 2100 föll på att det är så långt vi tror oss ha en aning om hur klimatet kommer att se ut, och att välja en barnfamilj föll väl ut med JP:s uttalade målgrupp. Det kändes också som ett försök som skulle ge bra journalistik oavsett om barnfamiljen lyckades med sitt lajvande eller inte. Den stora utmaningen var att hitta en familj, men när de frågade en kvinna som flera gånger varit med i tidningen i andra sammanhang, lyckades denna övertala sin familj.

Citat: ”Hoppas det kan kanske övertyga herr entrecôte i familjen.” Mamma Tina Gardestrand om sin köttätande son, 15-åriga Dylan.

Läs här (låsta artiklar):

Fem experter: Så är livet i Jönköping år 2100

Familjen levde livet år 2100 – så gick det