Kategorier
Granskning

De upptäckte slarv och mygel bland salongerna

Var? Upsala Nya Tidning.

Vem? Åsa Karlsson och Elin Sandow.

Vad? UNT har som en del i en större artikelserie om skönhetsindustrin och vår jakt på det perfekta utseendet avslöjat hur minst tolv skönhetskliniker i Uppsala utför injektionsbehandlingar såsom fillers och botox utan tillstånd. En lag från 2021 kräver bland annat att företaget har anmält sig till vårdregistret hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och att den som utför ingreppen är legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare.

Många av de fuskande klinikerna skyller ifrån sig på slarv och missförstånd. Granskningen avslöjar också att det fuskas med lagkravet på att det ska två dygn mellan konsultation och behandling.

I en senare artikel avslöjar tidningen även att flera salonger erbjuder sig att skriva ”friskvård” på kvittot för skönhetsbehandlingar så att patienterna ska kunna göra skatteavdrag.

Hur? Reportrarna har fått ut en lista från Ivo på de cirka 40 kliniker i Uppsala som har anmält att de utför de aktuella ingreppen. Genom att googla, söka i sociala medier eller leta på sajten Boka Direkt har reportrarna hittat ytterligare tolv kliniker som erbjuder behandlingarna. Vidare har de wallraffat som patienter som velat ha konsultation om behandlingar.

Citat: ”Egentligen ska det enligt lagen gå två dygn mellan konsultation och din behandling, men vi kan väl säga att det här samtalet är en konsultation. Enligt lagen ska man också upplysa om alternativa behandlingar, men det finns ju inga alternativ till botox.” Anställd på skönhetsklinik i telefonsamtal med UNT:s wallraffande reporter.

Läs här (låsta artiklar:

Tolv kliniker i Uppsala utför skönhetsingrepp utan tillstånd

Salonger i Uppsala erbjuder botox och fillers som friskvård