Kategorier
Granskning

De avslöjade klädjättens skogsbluff

Var? SVT Nyheter Väst.

Vem? Frida Björk, Erik Grönlund, Amanda Johnsson, Henrik Bergsten och Anja Löfman.

Vad? För två år sedan gick klädjätten Gina Tricot från Borås ut med en stor kampanj där man berättade att man skapat en helt egen skog i Danmark med hjälp av företaget Eco Tree. Bland annat tog man in influencern Bianca Ingrosso som gjorde reklam för satsningen, påstod att skogen skulle minska koldioxidutsläppen och som uppmanade kunderna att betala tio kronor extra så att skogen kunde fyllas med bikupor.

När SVT Väst följde upp hur det gått med satsningen visade det sig att Gina Tricot endast äger 503 av totalt 17 600 träd i den utpekade skogen, vilket motsvarar en yta som hade behövt vara tre gånger så stor för att få definieras som skog. Bikuporna visade sig vara två stycken.

Företaget har lagt 80 000 kronor på att låta plantera de 503 träden medan de enligt experter tros ha betalat Bianca Ingrosso mellan fem och tio miljoner för att marknadsföra projektet. I en intervju med SVT Väst medger företagets representant att det var fel att kalla satsningen en egen skog och att påståendet om att träd minskar koldioxidutsläppet bör ses över (träd binder däremot koldioxid).

Hur: För att ta reda på hur det gått med satsningen besökte SVT Väst helt enkelt Eco Trees anläggning på västra Själland och intervjuade deras representant.

Det svåra i arbetet var att få någon företrädare för Gina Tricot att ställa upp på en ansvarsintervju. I tidningen Journalisten berättar reportrarna att de endast fick tio minuters intervju efter två månaders försök och därför inte hann ställa alla frågor de hade velat. Bianca Ingrosso har varit ännu mer omöjlig och endast uttalat sig kort och skriftligt via en presskontakt.

Citat: ”Det luktar greenwashing. Med tanke på vilken påverkan som klädindustrin har på klimat och miljö tycker jag att ett sånt stort företag borde ha kunnat satsa lite mer än det här om de med gott samvete ska kunna hävda att de slår ett slag för klimat och miljö.” Matts Lindbladh, professor i skogsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Titta här: Gina Tricot lovade kunderna en egen skog – med hjälp av Bianca Ingrosso