Kategorier
Granskning

Avslöjar en mörk bild av Uddevallaskolorna 

Var? Bohuslänningen.

Vem? Nemanja Kazic, Robin Johansson, Henrik Lundbjörk och Christian Möller.

Vad? Bohuslänningen berättar att våldet, hoten och kränkningarna i Uddevallas kommunala skolor har ökat kraftigt i antal de senaste åren. Man listar flera händelser där lärare fått ta emot sparkar och slag och blivit rivna och bitna. Tidningen pratar med lärarstudenter som funderar på att byta utbildningen efter att ha praktiserat på Uddevallaskolor och träffar en sjuåring som blivit så misshandlad av andra elever att han inte längre vill gå till skolan. I ett gripande reportage möter läsarna också 19-årige Leo, som för två år sedan blev bunden och knivhuggen på en gymnasieskola i Uddevalla.

Hur? Tidningen har efter ett löfte till läsarna nyligen fördjupat sin krimbevakning med syfte att både berätta mer om hur brott påverkar den enskilda människan och samhället i stort. Efter artiklar om sexbrott i nära relation och gängkriminalitet blev det nu skolans tur.

Reportrarna begärde ut rapporter för avvikande händelser i skolan gällande både lärare och elever samt incidentrapporter för där elever och/eller vårdnadshavare använt våld eller riktat hot mot skolpersonal från 2018-2023. Därefter sammanställdes materialet och följdes upp med intervjuer och sökande efter case.

Den 19-årige Leo fick tidningen tag på genom rättshandlingarna från när fallet inträffade 2022.

Citat: ”En gravid lärare går förbi några elever efter lunchrasten och i samband med detta slår en av eleverna till läraren i ryggen med ett knytnävsslag.” Ur Uddevallaskolornas incidentrapporter.

Läs här (låsta artiklar): Våldet och hoten i Uddevallas skolor ökar kraftigt