Kategorier
Granskning

De avslöjade bedragarnas metoder

Var? SVT Nyheter Dalarna.

Vem? Reportrarna Sofie Lind och Henrik Kilefors.

Vad? SVT Dalarna berättar om Ebba i Göteborg som bokat en stuga i Sälen via en annons på nätet. När hon och hennes sällskap kom fram till adressen visade det sig att stugan de hade betalt för inte existerade. I en rad efterföljande inslag berättas om hur hyresbedragarna går tillväga, och om hur svårt det är för polisen att stoppa dem, även i de fall där de åker fast och döms för brotten.

Hur? Reportrarna har intervjuat drabbade och gått igenom en rad bedrägeridomar i Sverige och Norge. Man har även undersökt falska konton som ägnar sig åt bedrägerier. I ett fall kunde man genom en bröllopsbild med bakgrundsmiljö spåra ett konto till ett par i Nederländerna. Mannen i paret visade sig ha fått sitt konto kapat av bedragarna.

En reporter ringer även upp en av bedragarna och låtsas vara intresserad av en lägenhet i Spanien. Bedragaren försöker lura reportern, som till sist ger sig tillkänna och istället vill intervjua bedragaren. Denne lägger då på.

Citat: ”Man tappar tron på mänskligheten. Jag börjar undra om man kan hyra privat längre. Man kan inte lite på folk längre, vilket är jättetråkigt.” Christoffer från Gävleborg, som erbjudits hyra samma låtsashus som Elin, men hann ana oråd innan han betalat hyran.

Titta här: Turister luras av falska uthyrningar av stugor i fjällen