Kategorier
Granskning

Tog klottret till hjälp i sin granskning

Var? Göteborgs-Posten.

Vem? Reportrarna Michael Verdicchio, Karin Jansson, Alexandra Carlsson Tenitskaja och Olof Ohlsson, samt Erik Norman och Maria Lofjärd, grafik och illustrationer.

Vad? Tidningen berättar i en serie artiklar om det ökade hat mot judar som har brett ut sig i Göteborg sedan Hamasattacken den 7 oktober förra året. I en av artiklarna berättar 30 judar om hur deras liv har förändrats. De skräms både av saker de ser i sina sociala medieflöden och råkar ut för ute på gatan. Flera av dem har fått personliga hot riktade mot sig och många av de drabbade är barn och unga. En sektionschef på polisens Nationella operativa avdelning, Noa, varnar för att situationen kan trappas upp.

Hur? Tidningen har bland annat begärt ut dokumentation över den skadegörelse och det klotter i offentliga utomhusmiljöer som anmälts som hatiskt och stötande av kommunerna i Göteborg, Stockholm och Malmö. I denna sticker just det ökade antisemitiska klottret i Göteborg ut.
Tidningens chefredaktör Christofer Ahlqvist förklarar i en krönika att det är GP:s ansvar att både rapportera om Hamas attack i Israel och om allt det mänskliga lidande Israels bombningar av Gaza för med sig. Samt naturligtvis om vilka följder händelserna får i Sverige.

Citat: ”Det var elever i nio- och tioårsåldern som sprang runt och heilade och gjorde Hitlerhälsningar. En elev ritade Israels flagga med en davidstjärna på ett papper, knycklade ihop lappen och kastade på honom.” Anna, mamma till tioåriga Oliver.

Läs här (låsta artiklar): 30 judar talar ut om hatet i Sverige