Kategorier
Granskning

Granskade kommunens orättvisa fikainköp

Var? Norrtelje Tidning.

Vem? Reportern Tobias Bernander.

Vad? Tidningen berättar om hur Norrtälje kommun tydligt favoriserar ett av kommunens bagerier, Roslagsbageriet, och samtidigt berövar de andra bagerierna på den markanta omsättning de skulle ha fått om fikainköpen spreds bättre. Under 2022 var kommunen mindre än 500 kronor från att bryta mot upphandlingsreglerna gällande Roslagsbageriet. Kommunens nya inköpschef meddelar dock att han är medveten om problemet och att en upphandling är på gång.

Hur? Reportern begärde ut transaktionslistor gällande åtta bagerier i Roslagen hos kommunen och jämförde inköpen. Redaktionen tyckte att fenomenet var intressant att titta på då man menar att den här typen av favoritisering från kommunen kan snedvrida konkurrensen på orten. Ett av de bagerier som kommunen inte handlade alls av under 2022 har nu gått i konkurs och köpts upp av just Roslagsbageriet.

Citat: ”Jag skulle nog tillskriva det att man har en brist på kontrollen på alla de här inköpen. Det har varit ganska många olika beställare inblandade i det här.” Inköpschefen Petter Ljungström

Läs här (låst artikel): Kommunens kafferep – en tårta från att vara olagligt