Kategorier
Granskning

Läsning av domar gav gripande berättelser

Var? Göteborgs-Posten

Vem? Reportrarna Sofia Boo, Mia Pettersson och Nana Eshelman Håkansson samt fotograferna Anna Tärnhuvud och Jonas Lindstedt.

Vad? Efter mordet på en fembarnsmamma i Göteborg har GP granskat hederskulturen bland den romska minoriteten och bland annat berättat gripande historier om hur pojkar och flickor gifts bort som barn. Tidningen har också träffat Megi och Georgi, som båda var 16 år när de rymde från barnäktenskap.

Hur? Reportrarna har gått igenom domar från både tingsrätter och förvaltningsrätter, men också tittat på andra offentliga dokument, pratat med bland annat åklagare och skolpersonal och genom anonyma källor kommit över videoinspelningar från romska rättegångar.

När Fojoarkivet provar att söka på ordet ”barnäktenskap” i Acta Publica får vi cirka 150 träffar från förvaltningsrätter och ytterligare ett 50-tal från tingsrätter. Träffar som sannolikt var och en innehåller en gripande berättelse.

Citat: ”Jag vill hjälpa unga flickor. Är du stark så klarar du det, men du måste veta vad du vill. För man älskar sina föräldrar och det är svårt att lämna det eftersom man är van vid de traditionerna och det är så man är uppfostrad. Men jag hoppas att de klarar det.”, 30-åriga Megi, som lyckades larma socialtjänsten och komma ur sitt barnäktenskap som 16-åring.

Läs här (låsta artiklar): GP Granskar: Mordet som splittrar ett folk