Kategorier
Granskning

Kartlade skurkar med Foodorakläder

Var? P4 Göteborg.

Vem? Reportern Josipa Kesic.

Vad? P4 Göteborg avslöjar att kriminella i återkommande fall utnyttjar matleverantören Foodoras kläder som utklädnad när de begår brott. Reportern har hittat 17 fall från domar de senaste åren där Foodorakläder förekommer, bland annat vid narkotikabrott, en skjutning och under de så kallade påskupploppen. Vidare framkommer i granskningen att det är lätt att hitta kläder och väskor från Foodora och deras konkurrenter på nätet.

Hur? Det var efter att en polis i samband med en intervju om en helt annan sak nämnt Foodoraklädernas förekomst i brott som redaktionen bestämde sig för att undersöka frågan. Reportern planerade först att begära ut domar från landets 48 tingsrätter, men efter en första test i Göteborgs tingsrätt kom svaret att de inte ansåg sig ha praktisk möjlighet att ta fram domar där Foodorakläder nämndes. Hon prövade sig då istället fram i databasen Acta Publica och fick träffar vid sökningar som ”Foodora” i kombination med ”narkotika”.

Citat: ”Vi har 6 000 bud, det innebär att även om det är en liten del så är det några väskor och jackor som läcker ut.” Daniel Gustafsson Raba, operativ chef på Foodora.

Lyssna här: Kriminella kapar Foodoras varumärke – klär ut sig till matbud