Kategorier
Granskning

Hon redde ut trasslig avtalshärva

Var? Hallands Nyheter

Vem? Reportern Alma Tallborn

Vad? Tidningen avslöjar hur en rad tomt- och fastighetsprojekt i Falkenbergs kommun omgärdats av en avtalshärva där politikerna och kommundirektören brutit mot upphandlingsreglerna, kört över kommunens egna handläggare i ett infekterat bygglovsärende och erbjudit expolateringsavtal utan politiska beslut. Allt som en del av en hemlig mångmiljonsuppgörelse med några lokala företag. När delar av affärerna sprack var det skattebetalarna som fick betala notan, visar tidningens granskning.

Hur? Tidningen hade tidigare rapporterat om oegentligheter kring upphandlingen av en förskola. Efter det fick redaktionen tips om att det fanns fler affärer som var underliga och att man borde undersöka kommundirektörens roll. Efter att ha begärt ut 300 sidor handlingar och mejl blev det sedan reporterns uppgift att försöka bena ut vad som hade hänt och att försöka förklara det på ett begripligt sätt för läsarna – en utmaning utöver det vanliga bara det.

Citat: ”Oj oj oj, det var inget dåligt kla­vertramp. Det är ganska flagrant och bryter mot upphandlingsreg­leringen.” Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, om kommundirektörens agerande.

Läs här (låsta artiklar): Kommundirektörens hemliga affärer avslöjade: ”Korruption”