Kategorier
Granskning

De undersökte kommunernas klimatmål

Var? Folkbladet Västerbotten

Vem? Oscar Stål, text och foto, David Sandström, foto, Anna-Karin Drugge, illustration och Madeleine Ruuth, grafik.

Vad? Folkbladet har tittat på hur kommunerna i Västerbottens län har klarat sig när det gäller Sveriges klimatmål om att minska koldioxidutsläppen så att den globala uppvärmningen begränsas till 1,5 grader fram till 2045. Det visade sig att endast två av kommunerna, Umeå och Sorsele, har satt upp som mål att faktiskt klara löftet. Samtidigt har fyra inlandskommuner, trots brist på uppsatta mål redan halverat sina utsläpp.

Hur? Klimatfrågan, som tidigare varit relativt lite granskad i länet, har visat sig stå högt i kurs bland frågor som invånarna är viktiga inför valet. Det i kombination med att Folkbladets reporter kom tillbaka från en klimatkurs med bra verktyg gjorde att tidningen drog igång sin granskning.

Det visade sig att de ansvariga politikerna var oförberedda på granskningen och hade dålig insyn i klimatarbetet, vilket blev en stor utmaning i arbetet.

Citat: ”I Vilhelmina kommun? Det det hade jag faktiskt ingen aning om, jaha, där ser man, härligt.” Vilhelminas kommunchef Karl-Johan Ottosson sedan Folkbladets reporter berättat för honom att kommunen nått halvvägs till klimatmålet.

Läs här (låsta artiklar): Folkbladet granskar klimatlöftet