Kategorier
Granskning

De kartlade länets hundattacker 

Var? Corren.

Vem? Reportrarna Jenny Eriksen och Tina Edström.

Vad? Tidningen har tittat på alla anmälda hundattacker i Östergötlands län de senaste fyra åren. Granskningen visar att två tredjedelar av ägarna till de attackerande hundarna tidigare har fått anmälningar emot sig och att en majoritet av ägarna är dömda för annan brottslighet. Vidare berättar tidningen om hur länsstyrelsen i flera fall har sålt vidare omhändertagna aggressiva hundar, trots att experter menar att dessa borde ha avlivats. Läsarna får också träffa personer som drabbats av hundattacker.

Hur? Bakgrunden till granskningen var en insändare från en person vars hund hade attackerats av en så kallad kamphund. Personen ville dock inte ställa upp i något reportage. Istället började reportrarna leta systematiskt efter liknande fall. Genom att begära ut tillsynsärenden från länsstyrelsen samt överklaganden i förvaltningsrätten kunde man inte hitta både hundägare och drabbade personer. Ett problem i arbetet var att få drabbade att ställa upp på intervju eftersom de inte sällan bodde i närheten av de attackerande hundarnas ägare.

Citat: ”Jag har jobbat i försvaret, jag har tjänstgjort i Kosovo, kört fordon bland minor och sett massgravar. Men det här var mycket värre. Antagligen för att jag inte alls var beredd.” Hundägaren Urban Wahlberg som attackerades av en aggressiv hund.

Läs här (låsta artiklar): Kriminella ägare bakom majoritet av hundattacker