Kategorier
Granskning

De hittade människorna bakom statistiken

Var? Arbetarbladet

Vem? Stina Dahle och Fredrik Selgeryd.

 Vad? Tidningen har tittat på berättelserna bakom de 257 ansökningar om kontaktförbud som gjorts i Gävleborg under 2022. De allra flesta handlar om kvinnor som vill skyddas från sina ex eller från andra män i sin närhet. Men ofta får ansökningarna avslag eftersom ord står mot ord eller männens handlingar inte anses vara tillräckligt allvarliga. Tidningen har även träffat fyra drabbade, tre kvinnor och en man, som berättar sina historier.

Hur? Reportern Stina Dahle hade många gånger funderat över alla de avslagsbeslut om kontaktförbud som hon sett när hon gjort slagningar i Acta Publica. När en person som själv fått avslag på en ansökan kontaktade henne bestämde hon och reporterkollegan sig för att läsa igenom alla ansökningarna från 2022. De trodde att det skulle bli svårt att få de drabbade kvinnorna att våga berätta sina historier, men det visade sig tvärtom att nästan alla de kontaktade var beredda att prata. På internationella kvinnodagen 8 mars deltog reportrarna i ett panelsamtal i Gävle, arrangerat av Miljöpartiet och en lokal kvinnojour.

Citat: ”Min största rädsla är, förutom att han ska söka upp mig, att han ska se mig av en slump. Jag har aldrig sett mig så mycket över axeln som nu efter att han skrev till mig.” Drabbade ”Emma”.

Läs här (låsta artikar): Exen förstörde deras liv – här är deras berättelser