Kategorier
Granskning

De granskade svarttaxigruppen på FB

Var? Norrtelje Tidning

Vem? Reportrarna Jenny Nyman och Victoria Sid

Vad? Tidningen berättar om facebookgruppen ”Vem kör runt i Roslagen ikväll?”, där de 6 600 medlemmarna köper och säljer svarttaxitjänster till varandra. Förutom att samtliga förare saknar taxilegitimation har flera tidigare dömts för trafikbrott och fått sina körkort indragna, saknar två även nu körkort medan ytterligare någon är under 18 år. När tidningens reportrar wallraffar som svarttaxikunder går en av bildörrarna inte att stänga. Samtidigt lyfter tidningen fram att det saknas bra vit taxiservice i regionen, vilket kan inbjudit till en svart marknad.

Hur? Efter att ha tagit sig in i facebookgruppen har reportrarna kartlagt de mest aktiva gruppmedlemmarna, granskat dem som erbjudit skjuts samt kunnat konstatera att priserna för körningarna vida överskrivit den normala ersättningen för bensin och slitage som man kan få om man skjutsar en vän. I tidningens nyhetspodd berättar reportrarna mer om sitt arbete.

Citat: ”Jag kör för att tjäna pengar. Men också för att träffa glada människor och sitta och prata med dem. Jag har inte ett så socialt jobb i vanliga fall.” Svarrtaxiföraren ”Markus”.

Läs här (låsta artiklar): Svarttaxi – vår öppna hemlighet