Kategorier
Granskning

De granskade männen bakom bluffhärvan

Var? P4 Gävleborg

Vem? Reportern Aila Stefansdotter-Franck och researchern Josephine Bergenmar.

Vad? Det senaste året har lokala Gävlemedier kunnat rapportera om ett företag som sålt trasiga begagnade bilar under falsk förespegling samt stulit däck som kunder lämnat in på förvaring. Nu kan P4 Gävleborg berätta att härvan är större än vad man först kunde ana. Här finns sju olika bolag, och unga män som har agerat målvakter och som tillsammans nu har över 31 miljoner kronor i skulder.

Hur? Detta är ett utmärkt ”ta jobbet ett steg längre och få mycket bättre slutresultat”-jobb. Redaktionen kartlade till att börja med adressen där bilföretaget varit registrerat. Därefter tittade man närmare på vilka personer som företrädde de totalt sju olika företag som skulle finnas på adressen, men som av allt att döma inte hade någon verksamhet där. Genom att göra personresearch på företrädarna och prata med polisen kunde man visa att det hela är upplagt som vad polisen kallar ”en klassisk bedrägerihärva”.

Citat: ”Någon annan startade ett företag i mitt namn och har lånat pengar i mitt namn.” En av de utpekade företagsmålvakterna i ett mejl till P4 Gävleborg.

Lyssna här: Misstänkta målvakter har miljonskulder: Vi lämnade ut våra bank-id