Kategorier
Granskning

De avslöjade lärarnas kränkningar

Var? SVT Nyheter Gävleborg.

Vem? Reportrarna Rikard Berglin, Saga Dillner, Jan Peter Eriksson och Hjalmar Ekberg Skog.

Vad? SVT Gävleborg avslöjar att elever på en skola för barn med intellektuella funktionsnedsättningar har utsatts för kränkningar från personalen. Bland annat ska elever ha fått gå utan mat, blivit utelåsta i kallt väder och sitta på en ”straffbänk”. Personalen ska även ha hånat såväl barn som föräldrar när de diskuterat dem under en arbetsplatsträff. Gävle kommun har efter avslöjandena startat en omfattande utredning och samtidigt tillfälligt stängt av en biträdande rektor och nio medarbetare, bland annat en lärare som också är kommunpolitiker.

Hur? Redaktionen fick tips från en förälder på skolan om att något var riktigt fel. Genom intervjuer med föräldrar och tidigare anställda, där man också fått ta del av filmer och ljudupptagningar från ett möte har man kunnat avslöja missförhållandena.

Citat: ”Hockeyhjälm med galler, eller munkorg som Hannibal Lector. Så kan vi säga att han har ramlat och slagit huvudet så mycket på sistone att det är därför vi har satt på honom en hjälm.” Personal i diskussion en intellektuellt funktionsnedsatt pojke som bits.

Titta här: Straffade barnen i Gävle