Kategorier
Granskning

Chefen som tog kommunens bil till fjällen

Var? Sundsvalls Tidning

Vem? Reportrarna Charlotta Hagberg och Leif Johansson samt Robin Brinck, grafik.

Vad? Tidningen avslöjar att en chef inom Sundsvalls kommun har använt en av kommunens poolbilar på privata resor vid nio tillfällen. Resorna, på totalt 650 mil, har oftast gått till en fjällstuga i Vemdalen, men även till färjeläget i Nynäshamn och till en släkting i Luleå. Trots att arbetsgivaren fick reda på övertrampen redan när de skedde 2021 jobbar mannen kvar i kommun.

Hur? Tidningen fick ett tips om att mannen åkt dit i samband med en Vemdalsresa 2021. Detta då alla bilar lokaliserats en helg när kommunens samtliga bilar med alkolås slutade fungera på grund av ett centralt fel hos alkolåsföretaget. Reportrarna begärde ut chefens samtliga körjournaler och började undersöka klockslag, sträckor, platser och mätarställningar samt om resorna registrerats som tjänsteresor. Sedan fördjupade de sig i de längre resorna och började ta reda på vem som var bosatta på de adresser som besökts med mera.

Ett tips från reportrarna är att även ta fram tjänstgöringsschema, eventuella förmånsavtal, samt de inblandades sociala medier för de aktuella dagarna. En framgångsfaktor blev också den grafik som togs fram till publiceringen utifrån chefens resor.

Citat: ”Du har naturligtvis inte rätt att åka på semester, eller du har inte ens rätt att åka på Konsum och köpa mat till familjen i en kommunbil.” Mannens dåvarande chef Magnus Fjell.

Läs här (låsta artikar): Chefens olämpliga resor