Kategorier
Granskning

Belyste kvinnors utsatthet på krogen

Var? Västerbottens-Kuriren

Vem? Reportrarna Nicolina Burman och Nils Jonsson

Vad? Tidningen berättar om hur kvinnlig personal och kvinnliga besökare har utsatts för sexuella ofredanden av män på Umeås krogar. Detta genom att låta några av kvinnorna själva berätta om vad de har råkat ut för och hur det har påverkat dem. Bland berättelserna finns mannen runt 50 som tog en diskplockande kvinna i gymnasieåldern på brösten samt croupiern som fick höra att hon borde arbeta som ”hora” istället.

Hur? Tidningen begärde ut samtliga domar om sexuellt ofredande från åren 2018-2022 från Umeå tingsrätt. Eftersom tingsrätten inte ansåg sig kunna sortera ut vilka av brotten som hade skett i krogmiljö fick reportarna göra det själva. Att kontaktuppgifter till målsägarna i flera fall saknades i domarna och var svåra att få fram löste reportrarna genom att kontakta kvinnorna via Messenger. De som svarade var positiva till att granskningen gjordes, även om alla inte själva ville medverka eftersom de kände att de hade gått vidare.

Från redaktionen fanns en förhoppning om att fler kvinnor skulle höra av sig i samband med publiceringarna, men dessvärre blev det inte så.

Citat: ”Då blev det ganska blankt. Det var som att jag var utanför min kropp och jag såg allting uppifrån. Det som hände var ingenting som jag hade förväntat mig, det var ju bara en rolig dans.” Krogbesökaren Nelly, som fått strypgrepp om halsen och blivit tvångskysst av en kille på dansgolvet.

Läs här (låsta artiklar): De blev sexuellt ofredade på krogen