Kategorier
Granskning

Avslöjade hur lätt det är att ”döda” någon

Var? SVT Nyheter Blekinge.

Vem? Reportern Frida Lindhe.

Vad? I december berättade först BLT och sedan även SVT om Olofströmsbon Jonathan som blivit dödförklarad efter att någon ansökt om detta hos myndigheterna.

SVT Blekinge följer nu upp med en fördjupning i ämnet. Man berättar att flera Blekingebor har drabbats och reportern visar hur man med hjälp av en blankett från Socialstyrelsen och en förfalskad läkarunderskrift enkelt kan få Skatteverket att registrera någon som död. Detta i sin tur fryser personens alla bankkonton, hens mobila bank-id och ställer på andra sätt till med ett elände för den drabbade. I en uppföljande intervju berättar Jonathan att han utöver ekonomiska kostnader fick lägga minst en arbetsvecka på korrespondens med myndigheterna för att bli ”levande” igen.

Reportern har också vänt sig till ansvariga myndigheter. Som ett resultat av granskningen ska nu riksdagens finansutskott ta upp frågan. I ett tv-klipp ringer reportern också upp en person som av flera källor pekats ut som den som dödförklarat flera Blekingebor.

Hur? Reportern blev nyfiken efter rapporteringen i december och började sätta sig för att ta reda på hur dödförklaringarna hade kunnat ske. En utmaning att som lokalreporter i Blekinge göra den här typen av jobb är att många personer man ska intervjua finns i Stockholm, vilket gör bildsättningen besvärlig.

Citat: ”Det värsta är att jag får räkningar som jag inte kan betala, bland annat från mitt dödsbo. Då blir det ränta och dröjsmål.” Dödförklarade Jonathan Ravelin.

Titta här: Alla inslag om falska dödsförklaringar