Kategorier
Reportage

Upplysande om skolans förebyggande arbete

Var? SVT Nyheter Jönköping.

Vem? Linda Mathillas och Gustaf Söderström.

Vad? SVT Jönköping berättar om att polisen i Jönköping allt oftare hittar narkotika på skol- och förskolegårdar. Vidare att de kriminella gängen har börjat rekrytera hjälpredor ända nere i lågstadieåldern. Värst är det i stadsdelarna Öxnehaga och Söder i Jönköpings tvillingstad Husvkarna. Men redaktionen berättar också om hur skola, polis och socialtjänst samarbetar för att få barnen mer motståndskraftiga mot rekryteringen-

Hur? Reporterteamet följer med polisen på spaning efter knark och intervjuar representanter från både polisen och skolan. Ett extra snyggt inslag är socialpedagogens tips till oroliga föräldrar på vad de ska hålla utkik efter om de tror att deras barn är på väg i fel riktning.

Citat: ”Det kan vara en dricka i början och nästa gång bjuder de på pizza. Men när det pågått ett par gånger kommer den där tjänsten in. Kan du hålla i det här eller flytta på det här eller vad det nu är.” Darewan Ketfi, socialpedagog på Öxnehagaskolan i Husvkarna berättar om hur en rekrytering kan gå till.

Titta här: Så jobbar skolan på Öxnehaga för att förhindra att unga rekryteras in i gängen