Kategorier
Granskning

Mångsysslande församling under lupp

Var? P4 Västmanland.

Vem? Reporterana Alexander Bygdén och Johanna Ladborn.

Vad? Svenska kyrkan i Fagersta driver flera olika verksamheter i bolagsform. I en granskning berättar P4 Västmanland om hur 40 procent av det bolag som ska starta en vårdcentral ägs av kyrkoherden och en skolkamrat till honom, som även är vd i företaget. Vidare har man kunnat berätta om att pengar från en förskola församlingen driver i grannkommunen Västerås har täckt upp för ett rehabcenter som går med underskott, och om hur föräldrar och personal larmar om otrygghet på församlingens F-9-skola i Fagersta.

Hur? Efter att ha rapporterat om flera uppseendeväckande projekt i församlingen bestämde sig redaktionen för att göra en noggrannare koll. Sommarvikarien Alexander Bygdén var helt ny på jobbet, men stärkt av att tidigare ha gått Fojos ekonomijournalistikkurs satte han sig och och började titta på årsredovisningarna i församlingens dotterbolag. I början var det en utmaning att få någon som vågade uttala sig, men i takt med att reportagen publicerades kom också reaktioner och tips från lyssnarna som ledde till nya granskningar.

Här berättar Alexander Bygdén om varför han tycker att det är viktigt att granska kyrkans förehavanden.

Citat: ”Om förskolepengen från Västerås kommun går till något helt annat tycker jag att det är olämpligt och något som måste stoppas omedelbart.” Roger Haddad (L), oppositionsråd i Västerås.

Lyssna här: Granskningen av Kyrkan i Fagersta AB