Kategorier
Granskning

Belysning av narkotikans bortglömda offer

Var? P4 Gotland

Vem? Reportern Stina Kätting

Vad? P4 Gotland berättar att bara var tionde som blir påkommen med att begå narkotikabrott på Gotland är kvinna. Detta trots att undersökningar visar att narkotikaanvändandet bland killar och tjejer är ungefär lika stort. Reportern har också träffat 20-åriga Carolina som nyligen kommit ut ur sitt missbruk.

Hur? Reportern Stina Kätting har följt ämnet länge och tidigare rapporterat om problemet med att komma åt missbruket just bland unga kvinnor. Hon har då intervjuat regionen, kommunpoliserna och socialtjänsten med flera. Hon har även besökt möten för Anonyma Narkomaner för att lära sig ytterligare om frågan.

Denna gång var det polisen själv som tipsade om att problemen har fortsatt. Redaktionen har en bra relation med Gotlands båda kommunpoliser, som är lätta att få tag på för intervju. Reportern tror att polisen i den här frågan ser nyttan med att gå ut i media eftersom det är många aktörer i samhället som behöver hjälpa till för att lösa problemet.

Intervjun med Carolina innebar flera utmaningar där reportern fick stor hjälp av nyhetschef och ansvarig utgivare med de publicistiska frågorna. Eftersom det är lätt att som reporter själv bli väldigt berörd vid en intervju om ett gripande ämne tog Stina Kätting stöd av chefer och kollegor för att diskutera hur de starka känslorna påverkade arbetet.

Citat: ”Jag har nästan aldrig betalat för droger, men umgåtts med dem som säljer så det har alltid funnts. Det är det stora problemet, att tjejer ofta blir bjudna.” 20-åriga Carolina, tidigare narkotikamissbrukare.

Lyssna här: Trots medborgarlöftet: Polisen missar ofta unga tjejer som missbrukar