Kategorier
Granskning

Avslöjade tingsrättens fatala miss

Var? P4 Jönköping.

Vem? Reportrarna Petra Levinson och Markus Engberg.

Vad? Efter domen i det så kallade Tove-fallet i Eksjö tingsrätt kunde reportrarna avslöja att tingsrätten gjort ett felaktigt antagande om tidpunkten för mordet. Detta hade i sin tur bidragit till att en av de åtalade unga kvinnorna fälldes för mord. I själva bör mordet ha skett minst tio minuter tidigare än vad tingsrätten kommit fram till, något som i sin tur talar till den unga kvinnans fördel. Detta var något hennes advokat lutade sig mycket mot i hovrätten, där kvinnan senare friades.

Hur? P4 Jönköping var redan från början ofta nyhetsledande i rapporteringen kring Tovefallet, något vi tog upp i Fojoarkivet i november 2022. När tingsrättsdomen kom våren 2023 upptäckte de väl pålästa reportrarna att något var underligt. Det klockslag Eksjö tingsrätt fastställt att Tove mördades stämde inte. Tingsrätten hade inte heller hämtat klockslaget från polisens analyser utan från en granne som vittnade utifrån vad han trodde sig minnas.

Grannen hade en stor roll i händelseförloppet strax efter mordet. Men trots att polisen noga hade undersökt de båda åtalade kvinnornas telefoner med hälsoappar för att kunna se när telefonerna hade rört sig inne i mordlägenheten hade man missat att göra samma sak med hans telefon.

Reportrarna lyckades få låna grannens telefon och undersöka den. Av mannens registrerade rörelser kom man fram till att tingsrättens klockslag för mordet inte kunde stämma. Man har också intervjuat rätts- och it-experter som förstärkt detta.

Citat: ”Även om grannen verkar väldigt tillförlitlig när det gäller händelseförloppet i stort så kan man ju ändå inte utgå från att hans uppfattning om tidpunkten måste vara rätt på minuten.” Christian Dahlman, juridikprofessor och expert på bevisvärdering.

Lyssna här: GRANSKNING: Så kan ett av bevisen mot morddömda 18-åringen falla