Kategorier
Granskning

GPS-uppgifter avslöjade kommuntoppen 

Var? P4 Uppland.

Vem? Reportern Hugo Miller.

Vad? Redaktionen avslöjar att Fabian Sjöberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun mot reglerna regelbundet har använt den tjänstebil han delar med två andra privat. Han ska bland annat ha tagit bilen till ett nyårsfirande 45 minuters bilresa från Östhammar, besökt flera av sina släktingar och gjort ett 30-tal turer till en Stormarknad i Uppsala, en resa på 13 mil tur och retur. Vidare har bilen körts till Arlanda en handfull gånger.

P4 Uppland har låtit en privatekonom titta på frågan, och denne kommer fram till att Sjöberg sparat runt 50 000 kronor om året på tjuvlånen jämfört med om han haft privatbil eller en tjänstebil med förmånsbeskattning för privat användning.

Själv har Sjöberg bett om ursäkt och hänvisat till att han att han inte fått några instruktioner om hur bilen fick användas. Sjöberg är nu polisanmäld och bilen överförd till den allmänna bilpoolen för kommunanställda.

Hur? Efter att redaktionen fick tips om att Sjöberg verkade använda tjänstebilen som om den vore hans egen begärde reportern ut uppgifter från bilens så kallade GPS-puck, som registrerat alla resor med bilen. Pucken hade registrerat cirka 1000 resor med datum startadress och slutadress. Efter att reportern tagit bort de cirka hundra resor som de båda andra användarna hade rapporterat in återstod Sjöbergs cirka 900 orapporterade resor att granska.

Anmärkningsvärt är att Sjöberg en månad efter avslöjandet ännu inte ställt upp för en riktig intervju i P4 Uppland. Dessa har fått nöja sig med ett skriftligt uttalande. Sjöberg har däremot både intervjuats av Upsala Nya Tidning och bett om ursäkt i kommunfullmäktige. Bra i och för sig att han ställt upp i UNT, men det hade varit bättre med deras egen mer detaljinsatta reporter menar man vid P4 Uppland.

Citat: ”Är det så att han nyttjar den här bilen privat så är det en ganska tydlig form av korruption att han använder sin maktställning att sno åt sig ekonomiska fördelar på skattebetalarnas bekostnad.” Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Uppsala Universitet.

Lyssna här: Kommunalrådets bilresor