Kategorier
Granskning

UNT-intervjun som skakade om hela Uppsala

Var? Upsala Nya Tidning.

Vem? Elin Sandow och Niklas Skeri.

Vad? UNT har intervjuat 84-åriga Vera (fingerat namn) som blivit våldtagen av en man från hemtjänsten. Mannen hade tidigare blottat sig för kvinnan och hon hade larmat kommunen utan att något hade hänt. Även efter larmet om våldtäkten tog det tid innan mannen togs ur tjänst.

Under de tre veckor som gått efter reportaget har flera nya skandaler kommit fram i ljuset. En internutredning kommunen har tillsatt har avsöjat att samma man misstänks för ytterligare en våldtäkt på en äldre kvinna. Dessutom har ytterligare fyra män i samma hemtjänstområde i nordöstra Uppsala stängts av. Två av dem för sexuella ofredanden av äldre, en av dem för att ha tagit pengar från gamla och två efter att man upptäckt att de tidigare dömts för sexbrott.

UNT har också kunnat visa hur man inom kommunen inte har vetat om att man har laglig rätt att göra registerkoller på den som söker jobb inom äldreomsorgen, på samma sätt som det är krav på inom skola och omsorg.

Hur? Tipset om ”Vera”, 84 kom från kvinnans barnbarn som kontaktade UNT. Barnbarnen var också med och stöttade kvinnan under intervjun. Här berättar reportern Elin Sandow mer om intervjun.

Att kommunen inte kände till sina rättigheter att kunna begära utdrag ur brottsregistren upptäckte Elin Sandow i en ifylld Lex Sarah-anmälan. Efter att ha läst på och dubbelkollat med en jurist på SKR kunde hon informera berörda om saken under en pågående intervju.

I måndags publicerades också ett reportage med de avstängda männens kollegor, där de fick beskriva hur den senaste tiden varit. En sådan publicering har känts angelägen för tidningen eftersom dessa vid sidan av de äldre som naturligtvis är värst drabbade, också är offer i den här berättelsen.

Citat: ”Alla vi som är politiker inom svensk äldreomsorg behöver rannsaka oss själva och se att vi måste göra mer. Vi borde ha infört bakgrundskontroller tidigare och haft ett mycket närmare ledarskap som kan fånga upp oegentligheter.” Tobias Smedberg (V), ordförande i äldrenämnden i Uppsala kommun.

Läs här (låst artikel): Vera, 84: Jag våldtogs av mannen från hemtjänsten

Samlingssida granskningen: Våldtäkter i hemtjänsten