Kategorier
Granskning

Utmanande bevakning av SD på hemmaplan 

Var? Blekinge Läns Tidning.

Vem? Peter Nyberg.

Vad? För några veckor sedan avslöjade tidningen att SD-gruppledaren och tidigare kommunstyrelseordföranden i Sölvesborgs kommun, Louise Erixon, under sin föräldraledighet fått ut över 50 000 i gruppledararvode, som rimligen borde ha gått till hennes vikarie. När tidningen rotar i ärendet kommer en rad motsägelser från partiet. Det heter alltifrån att det är kommunen som har gjort ett misstag och att Erixon lämnat över pengarna till ersättaren till att det hela tiden var meningen att arvodet skulle gå till Erixon. Tidningen jagar oförtrutet vidare i jakten på sanningen och fortsättning lär följa!

Avslöjandet är en del av en större kris i SD-Sölvesborg med bland annat en avhoppad styrelse och ett kuppförsök mot Erixon.

Hur? Det var efter att ha fått tips från olika källor som reportern kunde avslöja storyn om Louise Erixons arvode. Den första bekräftelsen fick han genom att helt enkelt ringa upp ersättaren och fråga om denne fått ut något gruppledarearvode, vilket han inte hade.

Reportern Peter Nyberg har gjort flera avslöjanden om lokala SD, bland annat kring musikfestivalen Sweden Rock. Den gången handlade det om partiledaren Jimmie Åkessons blivande svärfar och inte som nu, exsambo. Att bevaka SD i Åkessons hemkommun är en utmaning med tanke på att etablerade medier inte betraktas som objektiva av partiet. Nyberg är van att få kritik från partiet och har bland annat fått ett foto stulet från sin fb-sida och upplagt på en lokal SD-profils sida.

Samtidigt berättar han att sprickorna inom partiet gör att det ändå läcker information till tidningen. Något han förstås kan utnyttja som reporter, samtidigt som han alltid måste väga in att tipsarna har sina egna agendor.

Citat: ”Som gruppledare i Sverigedemokraterna har jag inget betalt. När jag har möten med gruppen på helger är det noll kronor, för det gör man ju av rent intresse. Men jag gjorde det inte för pengarna, utan jag ville Louise att skulle få vara med sin bebis.” Mats Gunnarsson (SD), gruppledarvikarie under Louise Erixons föräldraledighet.

Läs här (låsta artiklar):

BLT avslöjar: Louise Erixon fick 50 000 kronor i arvoden under föräldraledigheten

Erixon: Betalade tillbaka arvodet – med kontanter från sambons spelningar

Louise Erixon svarar om arvodet: ”Det skulle inte ha betalats ut till mig”